vineri, 17 decembrie 2010

Kimchi

  Kimchi este un fel de mancare specific coreean,poate cel  mai iubit!Acesta consta in legume,in special varza(baechu kimchi),care sunt condimentate si lasate sa fermenteze.Poate ca termenul "a fermenta" alaturi  de legume nu suna prea bine,dar doar pentru ca e ceva "nou" nu trebuie sa fie ignorat.
   Kimchi este considerat ununul dintre cela mai santoase feluri de mancare,deoarece prin fermentatie se obtin numeroase bacterii benefice pentru organism.Acesta asigura o digestie excelenta,de aici si siluetele de invidiat ale coreenilor.
   O varianta de kimchi,facut cu ingredienta la indemna  oricui este chiar prezenta in Muzeul National din Seul al Kimchi
   Pentru a prepara un astfel de deliciu aveti nevoie de varza chinezeasca(eu am facut de cateva ori si cu varza de-a noastra),boia(preferabil coreeana,dar orice alt fel e binevenit),mult usturoi,sare ,putin ghimbir,ceapa verde,zahar si sos de peste.
  Pentru inceput se taie varza in bucati maricele(dupa preferinta) si se pune pe fiecare frunza sare de mare,se aseaza intr-un vas pe masura, se acopera cu apa si se pune o greutate de-asupra.Dureaza intre 3 si 12 de ore sa a se inmoaie.Acum ,depinde de varza si de cantitatea de sare pe care o folositi,daca puneti mai putina sare trebuie lasat mai mult,daca filositi mai multa sare(in cazul verzei chinezesti) nu trbuie lasat mult de 4 ore pentru ca sarea va intra in varza si nu mai aveti cum sa o scoateti,pe lanaga faptul ca nu va mai avea suc si va fi prea moale.
  Dupa ce s-a inmuiat trebuie spalata bine ,bine pentru a se elimina sarea.Gustati,iar daca e prea sarat,mai lasati-o vre-o ora in apa curata.Intre timp ocupati-va de usturoi,petru o varza chinezeasca va trebuie cam 2 capatani si jumatate.Taiati-l cat de marunt puteti(eventual dati-l prin razatoare),faceti la fel cu ghimbirul.Cepa verde o taiati tot marunt(daca vreti sa fie considerata un "condiment") sau juliene pentru a arata frumos si a se "marina" si ea.
  Tot pentru o varza,va trebuie cam un sfert de cana de boia.Folositi 1 parte boia dulce(pentru mai multa culoare) si 2 parti boia iute(puteti adauga si ceva piper alb),dar se poate adauga  si dupa gust pentru ca nu toata lumea suporta acelasi grad de iuteala.
  Folosind manusi(pentru ca ardeiul si usturoiul ard prelea) amestecati bine varza cu usturoiul, ghimbirul ,zaharul(cam doua linguri),ceapa verde,boiaua si ceva sos puturos de peste.Aveti grija sa acoperiti bine fiecare frunza.
  Asezati kimchi in vaza inchise ermetic.Daca faceti o cantitate mai mare  folositi mai multe vase.Mai lasati kimchi sa stea o zi la temperatura camerei si apoi bagati-l la frigider.Oarecum proaspat se pastreaza 2 saptamani,apoi procesul de fermentatie se accentueaza.
  Se seveste in mult feluri,asa crud sau gatit.Exista kimchi mandu(galusti coreene cu kimchi) supa de kimchi,orez cu kimchi si multe altele..Dar cel mai adesea este o garnitura,pa lanaga multe altele, servita in cantitati mai mari.

Un comentariu:

  1. Deci vreau si eu Kimchi..vreau adica cate am auzit despte gustul acestui preparat minunat...
    ai zic cami faci..inca astept ziua aia...

    RăspundețiȘtergere